Gezondheid,  Voeding

Het verschil tussen braambes en framboos – voeding als medicijn


Tijdens de zomer staat de tuin weer vol met kruiden, groenten en fruit en is er overal gezoem te horen van alle bedrijvige insecten. Vanaf dan staan wij klaar om deze lekkertjes te oogsten, op te eten of te verwerken.
Meestal wanneer het augustus is is het tijd om frambozen te beginnen smullen en vanaf september laten de rijpe bramen zich zien, maar in 2023 was dit helemaal anders. Samen met een ander weertype kwam het eten ook op andere momenten en dit is een interessant gegeven want er is ook echt een groot verschil tussen het effect van een braambes en framboos in het lichaam.

Eten volgens het ritme van de natuur

Nature does not hurry, yet everything is accomplished – Lao Zi 

Wij zijn grote fan van Chinese filosofie en vooral Zhuang Zhi en Lao Zi zijn onze favorieten. Boven vermeld citaat van Lao Tzu vind ik zo een mooie, simpele maar tegelijkertijd ook duidelijke wijsheid.

Als we dit even omzetten naar onze voeding zagen we in de zomer van 2023 dat de braambessen dit jaar ongelooflijk vroeg waren. De eerste rijpe bramen heb ik verzameld op 1 juni en kort nadien heb ik echt kilo’s geplukt.
Tijdens 1 pluk sessie heb ik 6 kilo bramen geoogst, enkel vanuit onze omgeving hier. Daar heb ik vervolgens 5 liter “bramen shots” van gemaakt om op te drinken.

“Bramen shots”, zoals ik ze noem is niets anders dan door een zeef gehaald bramensap met een kleine hoeveelheid rietsuiker. Hierdoor heb je een mooie balans tussen zoet en zuur. Elke dag hebben we daar een klein shot glaasje van gedronken als ondersteuning voor ons lichaam.

Zoals velen misschien nog weten was dit een heel warme periode met intenst hitte in mei. Droog en warm weer dat een lange tijd is blijven hangen.

Na deze periode van intenste hitte en vele braambessen kwam een hele regenachtige periode vanaf augustus. Kort nadat deze regen gestart was lieten de eerste frambozen zich zien. Dat was dan weer het moment dat er zoveel frambozen waren dat we het zelfs niet konden bijhouden om ze op te eten en te verwerken tot confituur.
Tijdens deze natte periode waren er geen rijpe bramen meer te vinden.

Het verschil tussen braambes en framboos

Behalve dat het interessant was om te zien hoe de oogst omgedraaid was dit jaar was het nog interessanter om te zien wat het verschil is tussen beide bessen. Want beide hebben een heel ander effect op je lichaam.

Braambessen hebben volgens de Chinese geneeskunde een koelend effect in je lichaam. Hun smaak wordt beschreven als zijnde zuur en zoet. Braambessen zijn adstringerend, wat wil zegen dat ze je helpen om vloeistof te verzamelen zodat je niet te veel verliest door zweten. Door dit adstringerend effect sluiten ze de oppervlakte wat meer af en blijft er meer vloeistof in je lichaam aanwezig. Ze helpen ook met opbouwen van vloeistof en bloed.
Het was niet zo gek om dan te zien dat er zoveel bramen klaar waren na een periode van intense hitte.

Frambozen hebben eveneens een koelend effect op je lichaam volgens Chinese geneeskunde. Hun smaak is ook zuur en zoet, net zoals bij de bramen. Maar frambozen hebben een diuretisch en laxerend effect op het lichaam, met andere woorden ze helpen om een te veel aan vloeistoffen in het lichaam af te voeren. Dit is net het tegenovergestelde dan het effect van de bramen. En weet je nog hoe die frambozen rijp waren vanaf er veel regen begon te komen?

Natuurlijk is het niet altijd zo zwart wit zoals dit jaar en is het interessant om te leren wat je lichaam wanneer nodig heeft, maar hoe meer we de natuur kunnen volgen hoe meer we in de juiste stroom komen van wat ons lichaam nodig heeft.

Zoals de oude teksten beschrijven in de Chinese geneeskunde is correcte voeding het belangrijkste medicijn.