Vlierbessen-als-ondersteuning-tijdens-de-herfst-en-winter
Gezondheid

Vlierbessen als ondersteuning tijdens de herfst

Terwijl ik van mijn warme vlierbessensiroop sip bedenk ik me dat het een goede tijd is om iets te schrijven over vlier. Een geweldige struik die medicinaal veel te betekenen heeft en bovendien enorm lekker is. Hoewel het nog iets te vroeg is om uit een kerst tas te drinken is het wel de juiste tijd om tijdens de herfst vlierbessen siroop te drinken als ondersteuning voor de gezondheid. 

Dit jaar waren de vlierbessen uitzonderlijk vroeg rijp. Eind juli heb ik de eerste siroop gemaakt, terwijl dit anders vanaf het midden van augustus is.

Vlierbessen als ondersteuning van het longsysteem en immuunsysteem

Vlierbessen zijn fantastische kleine bessen die ondersteuning geven aan het longsysteem en de immuniteit, wat een samenhangend iets is en wat extra aandacht kan gebruiken tijdens de herfst. Ze bevatten veel vitaminen en antioxidanten bevatten en je kan er heerlijke siroop van maken.

Volgens de Chinese geneeskunde heeft deze bes een bittere en zoete smaak en heeft het een neutraal tot koelend effect op het lichaam. De bittere smaak helpt de longen om energie te verzamelen en neerwaarts te sturen in het lichaam. Door deze beweging te stimuleren helpt dit met spanning op het diafragma/middenrif los te laten, waardoor kan je weer dieper gaan ademen. 
Vlierbessen helpt de borstkas vrijer te maken wanneer deze opgespannen in en symptomen geeft zoals hoest en slijm bij het hoesten. 

Vlierbessen helpen om energie op te bouwen

Vlierbessen hebben ook een effect op het water element/beweger. Volgens de Chinese geneeskunde hangt dit samen met nieren. 
Door de bittere smaak helpt vlier om energie te verzamelen, te begeleiden naar de onderbuik en op te slaan. Dit helpt om energiek te blijven tijdens de winter en een winterdip te vermijden. 

De onderbuik is een plaats waar vele processen plaatsvinden. Denk maar aan een deel van de vertering, het scheiden van bruikbare en niet bruikbare vloeistoffen en deze omzetten, het afvoeren van afvalstoffen, voortplanting…

Wanneer vermoeidheid toeslaat en er dus te weinig energie aanwezig is in het lichaam laat dit zich zien door klachten zoals lage rugpijn, pijn in knieën en gewrichten, algemeen koude gevoel in je lichaam, ophouden van vloeistoffen in de benen,… Als je op dat moment je handen op je onderbuik legt zal je voelen hoe koud deze aanvoelt. 

Vlierbessen helpen ontspannen

Aangezien vlierbessen ook een zoete smaak hebben ondersteunen ze ook het hout element/beweger. De Chinese geneeskunde beschrijft dit element als zijnde galblaas en lever, vertaald als het stress systeem. Wanneer er te veel spanning aanwezig is in het lichaam verkrampen we. Dit is merkbaar aan klachten zoals:

  • Koude vingers en tenen
  • Hoofdpijn
  • Wisselen tussen warm en koude gevoel
  • Keelpijn
  • Een verminderd of wazig zicht hebben
  • Een vieze smaak in de mond hebben
  • Misselijkheid

Zoete smaak helpt ontspannen, daarom dat mensen ook gemakkelijk naar zoetigheid grijpen wanneer ze gestresseerd zijn. Hierdoor gaan pezen en bloedvaten ontspannen en gaat de (micro)circulatie weer beter verlopen. Er is echter wel een duidelijk verschil tussen natuurlijke zoete voedingsmiddelen en snoep. 

Ondanks dat vlier een neutraal tot koelend effect heeft op het lichaam zal het toch verwarmend werken door het kookproces van de siroop. Dit is duidelijk merkbaar wanneer je een tas warme vliersiroop drinkt, dit warmt je helemaal op.