2 medicinale planten in de tuin
Gezondheid,  Kruiden

2 medicinale planten in de tuin – Zelfzorg

Wij zetten hard in op onze passie voor gezonde voeding en jaar rond eten uit eigen tuin. Als kruidentherapeut is het vanzelfsprekend om zelf ook kruiden te hebben staan. Er zijn veel nuttige planten om zelfzorg te bevonden. Maar omdat we ze niet allemaal tegelijk kunnen opsommen begin ik met 2 onmisbare medicinale planten voor in de tuin.

1. Agastache of dropplant – Mooi in de tuin, lekker en medicinaal

Deze plant is bij uitstek de favoriet bij ons!

Agastache is een medicinale plant die veel vlinders en bijen aantrekt. Het maakt mooie kleurrijke bloemen en ruikt en smaakt heerlijk.

In de Chinese Geneeskunde valt dit kruid onder de categorie van de aromatisch damp transformerende kruiden. Het heeft zijn effect op maag en spijsvertering.
Dropplant is licht verwarmend , wat wil zeggen dat het de maag en spijsvertering helpt verwarmen.
De smaak wordt omschreven als scherp, wat een verspreidend effect heeft en bijgevolg de maag vrijmaakt wanneer deze geblokkeerd is door koude en damp.
Agastache werkt bij misselijkheid en braken en heeft een smaak die doet denken aan anijs, maar dan subtieler.

Alle bovengrondse delen van de plant zijn bruikbaar als thee: blad, stengel, bloem. De plant is echter best vers te gebruiken aangezien er best veel van de smaak verloren gaat bij het drogen.

2. Venkelkruid – van de tuin tot in de keuken

Vele mensen kennen venkel van de groenten, maar er is ook venkelkruid (Foeniculum vulgare). Het is een vaste plant die het hier in ons Belgisch klimaat heel erg goed doet. De onze staat die al 6 jaar in onze permacultuur tuin.
Tijdens de winter sterven de bovengrondse delen af, maar vanaf de eerste zonnestralen in de lente komen de eerste stengeltjes al weer op. Deze stengels groeien uit tot een best grote plant waar bloemen en uiteindelijk venkelzaad aan komt. De kleine gele bloemen worden druk bezocht door bijen, zweefvliegen en wespen. Het is een bijzonder nuttige plant in de tuin, want naast zijn geliefde bloemen is het ook een waardplant voor de koninginnepage.

Venkel is warm van natuur en heeft een scherpe smaak en is een bijzonder goed kruid om de hele spijsvertering te verwarmen. Het stopt abdominale pijn veroorzaakt door koude en het harmoniseert de maag. Daarnaast helpt het stagnatie te verminderen die ontstaan is door stress.

Deze nuttige plant is zeer veelzijdig. De gedroogde zaden doen dienst als keukenkruid en thee, maar ook de andere bovengrondse delen zijn eetbaar en lekker om bijvoorbeeld in salade of soep te verwerken. Onze zoon knabbelt altijd de hele lente en zomer van de jonge scheuten en zijtakjes.

Medicinale planten voor betere zelfzorg

Ik sluit graag af met de boodschap dat je geen grote tuinier hoeft te zijn om deze 2 medicinale planten in je tuin te zetten. Ook heb je geen gigantisch stuk grond nodig. Een terras en enkele potten is al voldoende.

Persoonlijk vind ik het zelf altijd spijtig om te zien hoe weinig eetbare en medicinale planten in de tuinen van mensen staan.
Met de tijd zijn tuinen geëvolueerd van plaats waar groenten en fruit gekweekt kon worden naar makkelijke en mooi ogende tuinen met veel gazon.

Alles is uiteraard te koop in de winkel, maar wat je zelf kweekt groeit in de grond waar jij ook je wortels hebt zitten. Bovendien weet je wat er wel of niet gebeurd is met je groenten, fruit, kruiden,… en eet je seizoensgebonden.

Voor mensen uit de buurt (Meerhout) die op zoek zijn naar deze 2 planten raad ik aan om deze te kopen bij Ecohoeve ‘Den Oude Kastanje’. Daar heb ik al veel plantgoed vandaan en die planten zijn telkens weer super.